Γιώργος Ψυχογιός:Να σταματήσουμε τον παραλογισμό σχετικά με το κλείσιμο του Πρωτοδικείου Θήβας

Ο χρόνος είναι αμείλικτος, τρέχει και εμείς όλοι σκεφτόμαστε, τι άλλο πρέπει να κάνουμε να σταματήσουμε τον παραλογισμό σχετικά με το κλείσιμο του Πρωτοδικείου και μη μου πείτε ότι δεν είναι παράλογο.

Συνάδελφοι όποια λέξη να χρησιμοποιήσει κανείς θα έχει όλα τα (δίκια). Άποψη μου είναι ότι όλο αυτό που πάει να γίνει είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ, για την πόλη μας και όλους μας, γιατί μόνο ο θάνατος διακόπτει βίαια τη ζωή!! Ειδικά εμείς οι δικηγόροι οι δικαστές, που ασχολούμαστε με την εξεύρεση του κατά προσέγγιση δικαίου και πως αυτό οφείλουμε να το λαμπαδεύσομε στην κοινωνία, έρχεται η ίδια η πολιτεία και κλονίζει συνθέμελα και όχι να εκσυγχρονίσει και να προσαρμόσει στα νέα δεδομένα τις υποδομές εκείνες, που όχι μόνο εξυπηρέτησαν αλλά έγιναν κομμάτι αναπόσπαστο στις μικρές ή μεγάλες κοινωνίες και απετέλεσαν το βασικό ιστό συνοχής τους.

Απετέλεσαν σημεία αναφοράς για την ηθική και τήρηση της έννομης τάξης, δεν είναι τίποτε άλλο από τα άψυχα κτίρια που λέγονται Δικαστήρια, αλλά με γεμάτο πλούτο καταξίωσης του δικαίου, που τα μεταμορφώνει σε ζώντες οργανισμούς, που πέρα από δικαστές και δικηγόρους υπάρχουν συνεπίκουροι δικαστικοί υπάλληλοι που χωρίς αυτούς θα ήταν ελλιπής η λειτουργία τους αφού μνημονεύονται στα περισσότερα νομικά συγγράμματα ως άκρως απαραίτητοι.

Ένας τέτοιος ζωντανός οργανισμός είναι και το Πρωτοδικείο Θήβας. Μιας πόλις που είναι Τρίτη κατά σειρά Αρχαιότητος στην Ευρώπη, ίσως μοναδική στον Νομό. Πόλις των θρύλων, ότι υψηλότερο έχει η αρχαία ιστορία του δράματος από όπου αντλούνται ηθικά διδάγματα παγκόσμιας εμβέλειας και Κύρους, όπου περιγράφεται μόνη αυτή κατά κόρον , τόσον στον Παυσανία και κυρίως στον Όμηρο και καμμία άλλη Βοιωτική πόλη! Τα γράφω όλα αυτά γιατί λέτε ότι οι προκάτοχοι πριν 100 χρόνια δεν πέρασε από το μυαλό τους ότι ένας τέτοιος θρύλος πρέπει να έχει (της Δικαιοσύνης Μέλαθρον)!

Σήμερα λοιπόν πέραν από τον μεγάλο πλούτο της Ιστορίας τι συμβαίνει, που οι ανθρώπινες ανάγκες και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύπλοκες, που οι κοινωνικές ανισότητες εξοστρακίζουν κάθε έννοια ηθικής και επικρατεί ακόμη με βία το δίκαιο του ισχυρού!

Ακόμη ο ιστός της πόλις, που συμπεριλαμβάνει αυτό το ζωντανό οργανισμό που λέγεται Πρωτοδικείο η δράση και λειτουργία του με θέσεις εργασίας που γενεές ολόκληρες διαβίωσαν, εν μια νυχτί και με προχειρότητα κλονίσθηκε συνθέμελα, παράγοντες δέτης πολιτικής ζωής του τόπου μας και εν γένει του νομού μας διακατεχόμενοι από το σύνδρομο στείρας εξουσίας και μόνο εμμένουν ακόμη να εξυπηρετηθούν και οι δυο επαρχίες, να παραμείνουν τα δυο Πρωτοδικεία είθε για όλους μας ευχής έργον, αλλά όταν τα ρίχτερ για το Πρωτοδικείο Θήβας ροκανίζουν τα θεμέλια του και είναι εγγύς η καταστροφή του. Τι μέλλει γενέσθαι.

Το μόνο που μπορώ να προτείνω είναι ότι ας προσπαθήσουν και αυτοί και να τολμήσουν διότι είναι ηλίου φαεινότερον ότι το σύνδρομο του βολέματος που τους διακατέχει είναι μικρής χρονικής αντοχής και η ιστορία θα τους κρίνει – μαζί με όλους εμάς με όλους τους πολίτες της πόλης, ας συμμαχήσουν και ας αντιληφθούν πλέον ότι η Θήβα πλέον ως πόλις διαθέτει ιστορικό κύρος – Πρωτοδικείο που απ’ ότι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία ως έχει είναι άρτιο και όπου βρεθούν και όπου και αν σταθούν – να διατρανώσουν δυναμικά το αίτημα όλης της πόλης «κάτω τα χέρια από το Πρωτοδικείο Θήβας», αν οι ιθύνοντες δεν το αντιλαμβάνονται τότε, Συνάδελφοί μου, ας ισχύσει «Οργή Λαού – Φωνή Θεού», κάπως έτσι πολεμούνται αυτοί που στόχον έχουν να μας εξαφανίσουν – και με πρόφαση τα οικονομικά συμφέροντα πάντως όχι του λαού…..!

Σχετικά